Cum citim eticheta unui produs alimentar?

Cum citim eticheta unui produs alimentar?

De cele mai multe ori, banalul proces de a merge la cumpărături poate deveni o capcană dăunătoare organismului. De aceea, este important să învățăm cum să citim eticheta unui produs alimentar și să le alegem pe cele mai bune pentru sănătatea noastră.

Supermarket-urile în general oferă o gamă largă de produse, cu ambalaje atractive și descrieri care promit…multe. Adevărata provocare este să vezi dincolo de ingredientele produsului, deoarece de componența acestora depinde sănătatea noastră.

Cu toate acestea, atunci când mergem la cumpărături suntem pe pilot automat și nu acordăm timpul necesar analizării produselor adăugate în coș.

Prin acest articol atât noi cât și văcuța Vitalact, ne propunem să te ghidăm în alegerea celor mai bune produse pentru tine și pentru sănătatea organismului tău. 

Iată cum citim eticheta unui produs alimentar și de ce trebuie să ții cont:

1. ALERGENII

În primul rând trebuie să știi dacă tu sau cei dragi ție sunteți alergici la anumite ingrediente. Cei mai comuni alergeni sunt: lactoză, soia, gluten sau arahide.

Atât producătorii cât și proprietarii de restaurante sunt obligați să menționeze acești alergeni atât pe etichete, cât și în meniurile de mâncare. Tot ce trebuie să faci este să citești cu atenție.

2.  ADITIVII, INAMICII SĂNĂTĂȚII

Aditivii sunt acele ingrediente cunoscute sub denumirea de ”E-uri”, studiile arătând o legătură directă între aceștia și apariția cancerului.

Ce sunt acești E-uri? Ei bine, tot ceea ce apare pe ambalaje ca fiind coloranți, conservanți, potențiatori de gust, agenți de textură sau antioxidanți.

Cu toții au efecte pozitive asupra produsului finit, pe care noi îl cumpărăm, însă se răsfrâng într-un mod negativ asupra sănătății organismului nostru. În România, se folosesc peste 80 de coloranți, majoritatea sintetici. De aceea, citirea listei de ingrediente este esențială indiferent de produs, iar toți acești E-uri apar însoțiți de anumite numere.

Așadar, când îi întâlnești trebuie să dai un simplu search pe Google și să vezi cu ce tip de ”E” ai de a face.

3. TERMENUL DE VALABILITATE, SECRETUL CONSERVANȚILOR

Cu toții ne dorim produse de care să ne bucurăm cât mai mult timp, fără să se strice.

Trebuie să reții că orice produs cu termen lung de valabilitate conține o mare cantitate de conservanți. Printre cei mai cunoscuți sunt nitrații, prezenți în alimentele ieftine, aceștia generând în corp factori cancerigeni.

Așadar, la cumpărături trebuie mai degrabă să ne orientăm către produse proaspete, cu termene scurte de valabilitate, pentru a ne asigura că nu consumăm produse artificiale.

4. ÎNVAȚĂ CUM CITIM ETICHETELE NUTRIȚIONALE

Orice produs are pe ambalaj o etichetă nutrițională, care arată conținutul de nutrienți/100 g cel mai adesea.

Proteinele sunt cele care formează masa musculară, jucând un rol esențial în pierderea în greutate pentru că întotdeauna corpul nostru consumă mai multe calorii în corpul proteic decât în cel lipidic, iar ca și cantitate ar trebui să consumi între 0,8-2 g/kg corp. Carbohidrații care asigură energia pentru activitățile zilnice.

Lipidele și grăsimile care nu îngrașă așa cum se presupune la prima vedere, ci asigură echilibrul hormonal și elasticitatea pielii. Importante sunt și fibrele, care se digeră mai greu, diminuând senzația de foame Un adult trebuie să consume aproximativ 40 g/zi. 

Aceștia sunt principalii nutrienți pe care poți să îi întâlnești. Ai mare grijă să consumi pe parcursul unei zile cantitățile necesare organismului tău.

Un alt element important al tabelului de nutrienți este valoarea energetică care arată numărul de calorii ingerate/100 g. Trebuie să știi să raportezi întotdeauna valoarea pe 100 g la cantitatea de produs pe care dorești să o consumi, atunci când dorești o dietă echilibrată sau urmezi o cură de slăbire.

VITALACT

Văcuța Vitalact oferă doar produse naturale, cu un mare aport asupra sănătății organismului. Așadar, produsele noastre au un termen redus de valabilitate, tocmai pentru că sunt produse proaspete cu gust natural, lipsite de aditivi sau conservanți astfel încât tu și familia ta să vă bucurați de mese bogate în nutrienți, benefice organismului.

Produsele lactate Vitalact sunt 100% naturale și 100% românești fiind ideale în bucătărie.

Alege sănătos atunci când mergi la cumpărături și ia de fiecare dată în considerare sfaturile văcuței Vitalact.

P.s. Fii la curent cu ultimele noutăți din lumea produselor lactate! Vitalact a lansat super-produse!

De unde cumperi?

Produsele noastre se găsesc în magazinele de specialitate din mai multe orașe din țară.
Lista orașelor